úterý 7. listopadu 2017

Odpadní jímka cena

Jímka na odpadní vody k vyvážení. Voda z ní nikam neodtéká, protože není opatřena odtokem (přelivem). K jejímu vyprázdnění je nutné objednat fekální vůz. Jímky rozlišujeme na tři základní typy: samonosná jímka (žumpa), dvouplášťová jímka.


Poctivé, plastové jímky (žumpy, septiky). Vyrábíme z polypropylenu (plastu) BEZ PODÍLU RECYKLÁTU, to nám pomáhá u vlastností jímky. Nemůže se tak stát, že má plastová jímka nějaké slabé místo, kvůli rozdílnému složení matriálu. Vývoz jímky není levná záležitost, proto ji doporučujeme umístit spíše jen k rekreačním objektům a chatám. To, jak rychle se jímka naplní, záleží kromě spotřeby vody také na její velikosti.


Raději se ujistěte u svého správce kanalizace, jestli vám povolí takto velkou jímku. Vedle jímek jsou také Žumpy, které slouží pouze k zachycení a akumulaci odpadní vody z domu tj. Jímky jsou charakterické pro místa, kde není možné kanalizací odvádět odpadní vodu nebo kde ji nelze z ekonomických nebo chemických důvodů čistit.


Odpadní jímka cena

Kolem spodní hrany jímky (u betonové desky) musí být drenážní roura, která musí být stažená pryč od jímky, například do kanalizace, nebo vsakovacích boxu. Následně se obsypává stěrko pískem a zároveň. Pokud Vám místní podmínky nedovolí jinou variantu řešení odpadních vod (napojení na veřejnou kanalizaci, domovní čistička odpadních vo atd), nabízí se jako řešení bezodtoká jímka na vyvážení (žumpa). Odpadní vody se likvidují také v septiku.


Ten na rozdíl od jímky odpadní vodu jen neshromažďuje, ale zároveň i předčišťuje. Takto vyčištěnou vodu, na rozdíl od let minulých, nelze vypouštět do půdy bez přefiltrování. V nádrži se postupně hromadí splašky z odpadních vod. Nejčastěji se do jímky svádí voda z kuchyně, toalety a koupelny.


Nevíte, jakou zvolit velikost? Vyrobena z nerecyklovaného polypropylenu. Je potřeba pro bezproblémovou kolaudaci domu, v místech kde není možné se připojit na veřejnou kanalizaci. Cena jímek s nižším objemem je pochopitelně také nižší, nicméně připlatíte si za vyvážení.


To by bylo logicky mnohem frekventovanější. Pro běžnou rodinu se obecně doporučuje jímka o objemu až m³. V případě dostatečného prostoru v okolí domu lze osadit a spojit dvě nebo i více jímek vedle sebe a dosáhnout tak mnohem větší objem.


Plastové samonosné nádrže na dešťovou a odpadní vodu. Nádrže na dešťovou vodu BlueLine jsou běžně užívané válcové nádrže. F-Line a NEO jsou oproti nim vhodné i do spodní vody - jsou díky tvaru stabilnější a minimalizují množství vykopané zeminy a tím usnadňují práce při usazení.


Název žumpa je nahrazován slovem jímka (jímání odpadní vody). Pozor na rozdíl mezi jímkou (žumpou) a septikem - u jímky je nutné při naplnění odpadní vody nechat vyvézt. Jímky tedy můžeme používat jako nádrže na dešťovou vodu nebo jako nádrže na vodu odpadní. Při zvolení jímky na dešťovou vodu je vhodné.


UMPA Žumpa je jímka , která odpadní vodu nečistí, ale pouze shromažďuje. Je tedy nutné ji pravidelně vyvážet. Slouží pro zachycení a akumulaci odpadní vody z objektů, jako jsou například chalupy, chaty, různé provozovny, rodinné domky ale i obchody, dílny, restaurace, penziony a zemědělské stavby. Septik Septik je nádrž, ideálně se komorami, která slouží jako usazovací prostor - odpadní vody se zde postupně zbavují kalu. Dochází zde k předčištění odpadní vody, které ovšem není.


OV jsou ideální pro čištění odpadní vody z R chalup a rekreačních objektů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.