pondělí 1. července 2019

Jímač hromosvodu

Jímač hromosvodu

Každý hromosvod má tři hlavní části – jímací zařízení ( jímač ), svod a uzemnění. Jímač zajišťuje zachycení blesku. Bývá umístěn nejčastěji na vrcholu chráněného objektu, výše než nejvýše umístěné části objektu, neboť blesk má tendenci zasáhnout nejvýše umístěné předměty. Mřížová jímací soustava, tyčový jímač , hřebenové horizontální jímače a náhodné jímače. Typ jímače, který je či bude použit na vašem domě, závisí na mnoha faktorech jako je typ a velikost domu, tvar střechy, druh použité krytiny a pod.


Jímač hromosvodu

Tyčový jímač hromosvodu. Tyto jímače označujeme jako strojené. Jako jímače mohou být využity též i vhodné vodivé konstrukční prvky objektu, např. Ty pak označujeme jako náhodné jímače. Zajišťuje zachycení blesku a bývá umístěn na vrcholu chráněného objektu.


Dělí se na strojený jímač , což je například jímací tyč, jímací vedení nebo mřížový jímač. Dále může být jímač tzv. V principiálním pojetí funkce hromosvodu se ve světě vymezují dvě skupiny hromosvodní ochrany: klasický (Franklinův, resp. Divišův) „pasivní“ hromosvo aktivní hromosvod – na technickém principu založený jímač , který vysíláním pulsů vytváří preferenční cestu pro „svedení“ případného blesku.


Princip klasického hromosvodu. Způsoby provedení jímací soustavy Vnější LPS izolovaný (oddálený) od chráněné stavby – LPS, jehož jímací soustava a svody jsou umístěny tak, aby dráha bleskového proudu nebyla v dotyku s chrá-něnou stavbou. Hlavní je, že to nerezne a pěkně to vypadá :) a nekrade se jako měď. Svody se uzemnily do zemnících drátů, které se dělaly dopředu při lití základní desky. Jsme odborníci na montáž aktivních hromosvodů.


Aktivní hromosvod funguje na principu nabíjení kondenzátoru a násobiče napětí. Součástí každého hromosvodu je vždy jímač , svod a uzemnění. Hlavním úkolem jímače je zachycování výboje nad rodinným domem nebo jinou stavbou. Svody pak slouží ke svedení případného výboje do země. Svody mohou být na domu buď viditelné, nebo skryté pod.


Jímač hromosvodu

Montáž nového hromosvodu a nové zemnicí síťě s dodáním revizního protokolu. Materiálem byl použit AlMgSi a FeZn. Na střeše byly namontovány strojené jímače 3m a stávající jímač byl zrekonstruován a připojen na nové vedení. Nejdříve je nutné namontovat jímač hromosvodu , a to na takové místo, aby chráněna byla celá plocha budovy. Dalším krokem je na nainstalování svodů, které slouží jako cesta mezi jímačem a zemí, kterou projde elektrický výboj blesku.


Jako poslední přichází na řadu uzemnění. Je nutné, aby byl hromosvod správně uzemněný a odváděl tak výboj do země a nedošlo. Jímací tyč se umísťuje do úžlabí trapézových střech.


Vzhledem k nastavitelné rozteči základny je možno jímací tyč instalovat na jakýkoliv typ trapézové střechy. Jak propojit jímač s novým komínem, který je instalován na starém komínu 26m? Mám pripomienkovať FV panely ked su jimace hromosvodu velmi nizko? Aktivní jímač hromosvodu vytváří elektrický potenciál, který stáhne výboj bouřkového mraku a vytváří tím tak jakousi preferenční cestu pro blesk.


Tento systém nevyžaduje velký rozvod drátů a je proto vhodný na velké a případně památkově chráněné objekty. Starý nefunkční hromosvod byl zdemontován. Zemniče byly zakopané v. Hlavní jímač hromosvodu tvoří vodorovné hřebenové vedení, které je doplněno o náhodné jímače u konstrukce vystupujících nad střešní rovinu (komíny, římsy). Soustava tyčová se používá pouze pro sedlové a valbové střechy, výjimečně pro ploché.


Jímací zařízení – část hromosvodu k zachycení bleskového výboje. Budova bez hromosvodu. Pokud není nainstalován na budově žádný hromosvo zřídí se jímač pouze pro anténní systém. Jeho funkce bude ochrana před přímým úderem blesku.


Pro oddálený hromosvod stačí vybudovat jeden svo kde je nutné dodržovat dostatečnou vzdálenost s od anténní soustavy, stožáru a výložníků. Foto: Milan Malíček, Právo. Uzemnění (zemniče různého tvaru - tyče, desky, pásky - zapuštěné v zemi) zajišťuje svod.


Jímač hromosvodu

Poblíž jímací části hromosvodu u hřebene střechy se nachází „jen“uchycení konstrukce TV antény, stříška kovové vložky odkouření kotle na komíně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.