pondělí 20. července 2020

Vodní kámen v záchodě

I když máte ale doma tvrdou vodu, nemusíte se s ním smířit. Naučte se, jak se vodního kamene zbavit rychle a levně. Vodní kámen dokáže čas od času potrápit snad každou hospodyňku.


Jak vyčistit vodní kámen a usazeniny ze záchoda, tedy WC mísy? A pro ty, co bydlí v lokalitách s tvrdou vodou, je bez nadsázky řečeno, hotovou noční můrou. Nasypte sůl (asi půl sáčku) a nechte působit. Stačí půl hodinky nebo déle. Pak vydrhněte WC štětkou.


Nečistoty a vodní kámen na dně vodního rezervoáru se rozpustí. V případě potřeby možné stejnou věc několikrát zopakovat. Nech to odmočit delší dobu. Mě na vodní kámen pomohl jen ocet. Co potřebuju očistit obalím hadrou namočenou do octu a vše zabalím do igelitu-vodovod.


Co mě napadá ještě navíc koupit krtka(je to hydroxid sodný, má to třeba teta drogérie, ale schovaný je to jed a musíš se zeptat), to nasypat do záchodu a. Proč se vodní kámen tvoří? Nebojte se, nejste výjimkou. Jde o hořčičné a především vápenaté molekuly, které jsou rozpustné ve vodě.


V závislosti na tvrdosti vody může být stejně různý i vodní kámen. Barvou, povrchem či složením. Dá se říct, že se vyskytuje téměř v každé místnosti. Na čištění mísy můžeme opět použít kyselinu citronovou nebo ocet, ale pomáhá i Coca Cola, protože obsahuje kyselinu fosforečnou.


Vodní kámen v záchodě

Obvykle to však není tak jednoduché, abyste se jej zbavili, je nutné jej nechat namáčet v kyselém roztoku hodinu i více. Objevuje se všude, kde dochází ke kontaktu s vodou – na vaně, umyvadlu, toaletě, vodovodní baterii, ale také v pračce či rychlovarné konvici. Není přitom jen estetickým problémem, je současně zdravotním rizikem a častým důvodem poruchy elektrických zařízení. Nevím jak vysoký a velký ten vodní kámen máte. Já ho měl docela za ty roky taky velký.


Před odjezdem v létě na týdenní dovolenou jsem kalíškem vybral vodu v záchodě. Nalil ocet a odjelo se. Po příjezdu jsem do kamene dvakrát dloubnul a celé se to vylouplo.


Jednoduché bez práce. Někdo mi poradil nechat tam delší dobu louhovat savo, ale to pomohlo jen málo. JAK ODSTRANIT VODNÍ KÁMEN Z WC. Co je vodní kámen , proč se vytváří na fólii? Důvodem vytváření se těžko odstranitelného povlaku vodního kamene na fólii je tvrdost - vysoká koncentrace vápenatých a hořečnatých iontů - v dopouštěné vodě.


Na většině území ČR je velmi tvrdá voda - ° DH (podle německé stupnice tvrdosti). Máme v míse velice silnou vrstvu vodního kamene. Mám v plánu vybrat vodu a něco na to nalít,ale nemám s těmito výrobky na vodní kámen zkušenost,pouze varnou konvici čistím kyselinou citronovou,protože po ní se kámen rozpadne okamžitě a nemusím čekat hodiny až to rozežere ocet či něco jiného.


Jenže na ten kámen v toaletě mi kyselina citronová nezabrala,ačkoli jsem. Zakladatelce - Pulirapid je hodně účinný a prodávají už různé - právě na vodní kámen , na nerez apod. Ale doporučila bych ti se zamyslet na změkčení vody na přívodu vody do bytu nebo domu - pak nemusíš tohle řešit, ale vodní kámen ani ve varné konvici, žehličce, pračce, záchodě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.