úterý 22. září 2020

Zemnící pásek hromosvod

Zemnící pásek hromosvod

Použijeme-li FeZn pásky, je třeba vývody opatřit protikorozní ochranou. Svody by měly být vyvedeny k hlavnímu rozvaděči, popř. Protikorozní ochrana platí pro veškeré. Zemnící drát jsme rozdělili na stejných kusů a pevně jej spojili k uloženému pásku. Pomocí kusů betonové dlažby byl pásek po celém obvodu podložen tak, aby nikde neležel na zemi a beton tak mohl dokonale zatéci ze všech stran a pásek obalit.


Před betonáží jsme všechny spoje opatřili dostatečnou vrstvou gumoasfaltu. Návrhy řešení, montáže a opravy hromosvodů. Kontroly a revize bleskosvodů. Aby nesjížděl z podložení jsem pásek zajistil roxorama. Následně jsem pásek spojil a dle projektu vyvedl šest vývodů pro hromosvod a jeden pro budoucí rozvdnou skříň.


Všechny spoje jsem natel gumoasfaltovým nátěrem, který jsem nanesl dle projektu i na vsechny dráty v místě výstupu nad zeminu. Lze to tak dělat, stará norma to dokonce přikazovala. Současná norma doporučuje oddálený hromosvod. Hromosvod má svoje uzemění (uzemňovací tyče), při úderu blesku se do sítě nedostane tak velký impulz a je větší šance, že elektronika v baráku přežije.


Přepěťovky jsou při tom. Hmotnost ve svitku cca kg. Zemnící páska z pozinkované oceli průřez pásky 30xmm. Je zemnící pásek zabetonovaný v základech povinný, nebo připouští norma i použití zemnících tyčí ? A jestli je přípustné oboje, co je podle Vás cenově výhodnější a co je technicky jednodušší a co Vy osobně preferujete a proč.


Doufám, ve Vaší odpověď, protože ty předešlé příspěvky byly jaksi zvláštní, nebo co. Jeden z mých stavařů v průběhu dojel pro zemnící pásek. Když se vrátil tak si dle projektové dokumentace vyznačil kde budou vývody pro hromosvod a pod domovní rozvaděč a následně se už bez mé asistence pustili do řezání a spojování zemnícího pásku. Po přidělání všech vývodů ještě měděným sprejem zastříkali všechny spojky aby nedošlo časem k jejich. Samozřejmě na hromosvod bude následně projekt než by se montoval.


Prodám materiál na hromosvod. Na hromosvod proto myslíme už před zakládáním novostavby, kdy se po provedení výkopů umisťuje do základových pasů zemnící pásek na. Pro křížová a souběžná spojení zemnící pásky. Sobotní akce bylo položení zemnícího pásku pro budoucí hromosvod i uzemnění rozvodné skříně. Ze začátku nám to teda moc nešlo, protože rolovat 25m dlouhý a 25kg težký zemnící pásek není žádná sranda.


První roli jsme rolovali přímo v pasech, což se dělalo naprosto příšerně a trvalo nám to snad dvě hodiny. Pokud dům zemnící pásek nemá, je nutné použít tři zemnící tyče, které se zatlučou do země, přibližně metr od sebe a spojí se drátem FeZn mm. Každý hromosvod má své uzemnění, které je v zemi, nebo v základové desce.


Zemnící pásek hromosvod

Druh materiálu: pozinkovaná. Pokládku zemnícího pásku jsme realizovali dle výkresu zemnění v projektové dokumentaci od společnosti G. Předmětem aukce je zemnící pásek FeZn 30x4mm Uvedená cena je za 1Kg. V případě zájmu o tento produkt kupte jeden kus a ve zprávě pro prodejce napište. Volejte dnes 7:- 16:00. Elektro WebShop - elektrotechnický velkoobchod Sonepar Česká republika.


Jak umístit zemnící pásek ke kari síti pod bazén? Je vhodné vyvést ze základů společně vývody pro hromosvod a domovní rozvaděč? Ktera norma narizuje uzemneni rekreacniho objektu, drevostavby?


Zemnící pásek hromosvod

Co si počít když bytové družstvo nechce ř. Není vyžadován ani z pohledu elektro, protože jsme nepřekročili vzdálenost od přípojného místa, která by to vyžadovala.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.