pátek 8. října 2021

Zubní kámen

Zubní kámen

Zubní kámen není pouze nevzhledný, ale stojí i za celou řadou dalších problémů. Podporuje vznik paradentózy, stojí za zápachem z úst, vznikají kazy zubů a dalších onemocnění. Plak je lepkavá substance baktérií, které se neustále tvoří na zubech. Původně měkký a snadno odstranitelný povlak již nelze odstranit za pomoci zubní pasty a kartáčku.


Zubní kámen

Ze zubního kamene se uvolňují látky, které jsou pro dásně dráždivé a agresivní. Na zubní kámen není čas „V předpisu je sice psáno třeba odstranění zubního kamene, ale na ně je tak jedna až dvě minuty – to je ono odtrhnutí části kamene za dolními řezáky, jak ho známe ze socialismu. Je dobře, že zubní lékaři odesílají indikované pacienty k zubní hygienistce, kde si zaplatí potřebný čas.


Většina z vás tedy pravidelně navštěvuje zubaře kvůli dentální hygieně a platí za ni nemalé peníze. Chraňte je před ním s péčí od Nazuby. Stále více lidí trápí nehezký zubní kámen , který nejen vizuálně kazí náš úsměv, ale také podporuje vznik paradontózy, přispívá ke vzniku zubního kazu a ve vážnějších případech může způsobit i ztrátu zubu.


Zubní kámen

Ne každé zvíře ho ale v tlamě snese. Proto je dobré začít s čištěním zubů už ve velmi útlém věku a zpočátku používat pouze kousek gázy namotaný na prst. Koneckonců stejně se čistí zuby i lidským miminkům.


Většina z Vás pravděpodobně navštěvuje zubaře, aby tuto záležitost vyřešila, nicméně tuto proceduru můžete také dělat i doma. Jen mějte v paměti, že tato opatření jsou spíše preventivními a žádné z nich neodstraní zubní. Za zubní kámen si můžeme tak trochu sami. Na vině je totiž nedostatečná nebo nesprávná hygiena. Stačí párkrát odbýt čistění zubů a povlak na zubech najednou postupně houstne, až nakonec ztvrdne na kámen.


I když nebolí, na drsných plochách zubů se hromadí mikroorganismy, které zvyšují riziko vzniku dalších problémů. Plak ( zubní kámen ) se dál ukládá kolem krčku, v mezizubním prostoru a hlavně pod úrovní dásně (ta zub již zub neobepíná, ale je volná). Následně dochází k úbytku kosti a vzniká paradentóza. V případě, že nadále budete problém podceňovat a nijak neřešit, může v konečném důsledku dojít ke ztrátě zubu. Ten může časem vést až k zánětu dásní či paradentóze.


Příkladem těchto potravin jsou pečivo, sladkosti, sušenky nebo bonbóny. Přibývající množství zubního kamene utlačuje dáseň, ta ustupuje a vyvolává zánět dásní, následnou parodontózu, uvolňování zubů a jejich vypadávání. Při pokročilých stavech dochází k silné bolesti a poruchám.


Zubní kámen

Objevuje se u mnoha z nás. Někdy o něm nemusíte vůbec vědět, jindy může pěkně potrápit, způsobit bolest a starosti. Ať už jde o bezbolestný zubní kámen nebo bolestivý, jedno je jisté, musíte si ho nechat vyléčit. Zubař se o to postará, odstraní jej, a to samo o sobě bývá. Pokud není zubní plak dostatečně odstraněn použitím zubního kartáčku a doplňků ústní hygieny, dochází k jeho hromadění, nejčastěji na místech, která jsou hůře přístupná.


Pokud jde o minerální zastoupení, jsou tu dva základní prvky, a to vápník a fosfor. Jejich ukládání způsobuje tvrdnutí, vápenatění, tzv. Plak, který mu předchází, probíhá jako fyziologický proces, a proto se někomu tvoří více, jinému méně. Ovlivněn je několika faktory.


Hygiena a správná technika čištění zubů má v tomto směru nezastupitelnou roli, ale i tak nedokáže eliminovat zubní kámen na nulové hodnoty. Supragingivální zubní kámen mívá žlutavě bílou barvu, účinkem některých látek. Jak zubní plak, tak zubní kámen mohou být odstraněny pouze mechanicky.


Zubní plak se rozděluje podle lokalizace na: koronárn í – v krčkové třetině zubu a na styčných plochách, fisurální – v jamkách a rýhách, supraging. Bakterie dlouhodobě dráždí a poškozují dáseň a postupem času se projeví progresivní onemocnění dásní, které neléčené mívá vážné důsledky. Nejmírnější formou onemocnění dásní je zánět. Zánět dásní může být zastaven a zvrácen pečlivým čištěním. Já zubní kámen odstraňuji pomocí hliníkové lžičky nebo obyčejného padesátníku.


Nemusíte mít strach, psovi se sklovina neporuší. Tuto radu mi dal můj veterinář. Nejlepší je však prevence a to čištění zubů kartáčkem.


Narkózu bych už v jeho letech asi neriskovala.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.