čtvrtek 31. srpna 2017

Elektricky kotel vs plynovy

Kotel při spalování plynu ohřívá vodu ve výměníku, která je dále rozvedena do radiátorů nebo jiných topidel. Stejně jako elektrokotel je řízen pomocí termostatu, který ho v případě potřeby dokáže sepnout. Velký rozdíl je ale v údržbě. Kromě toho, že byste měli plynový kotel před sezonou nechat vyčistit (na jeho výměníku se usazuje prach), musíte zajistit.


Plynový, nebo elektrický kotel ? Fórum Topení, větrání a klimatizace.

Ahoj, rekonstruuji radovy domek v Praze a nedokazi se rozhodnout, zda privest plyn a postavit plynovy kotel na topeni a ohrev. Uvažuji vyměnit plynový kotel za elektrický, ale nevím, jestli se to vyplatí či ne. Chtěla jsem se zeptat, jestli by výměna kotle za elektrický vyšla v n�. Náklady na pořízení se počítají taky.


Pokud chceme náš cenový propočet dotáhnout do konce, musíme zohlednit také cenu topného systému. Autor: Pavel Pavel Datu25. Dům „B“ je vytápěn plynem (kondenzační kotel ). Ako si vybrať správny kotol.

Kotol je zariadenie určené na ohrev vykurovacej vody. Rozlišujeme pri tom, či chceme len kotol na vykurovanie, alebo aj teplú úžitkovú vodu. Nechybí mu chladící smyčka proti přetopení, automatické vypnutí nebo odtahový ventilátor pro čisté vybírání popela.


Velmi dobrý je také panel s elektronickou regulací. Kotel si snadno nastavíte pomocí několika prvků, včetně spalinového termostatu. Ke stále nejoblíbenějším způsobům ohřevu vody v rodinných domech se řadí elektrické bojlery. Na druhou stranu, zvyšuje se i počet bojlerů, které ohřívají vodu s využitím zemního plynu.


Jejich výhodou jsou zejména nižší provozní náklady. Vám poradí, ako vyberať Kotly. Zdravím, občas nakouknu i na toto fórum, takže vám jen zopakuji můj názor. Kondenzační a plynové kotle Protherm jsou vysoce účinné a ekologicky šetrné. Váš nový kondenzační kotel bude účinnější než konvenční a můžete ušetřit až z ročního vyúčtování plynu.


Se starým nízkoteplotním kotlem bylo spousty problémů poruch vadila nu studená voda na spátečce a komín byl jeden velký rampouch u nového kondenzačního kotle kondenzát vyteče spodem Je s podivem, kolik litrů za den vykondenuje. Po týdnu a půl když se zapojil termostat jsme začali snižovat. Malými rozměry se vyznačuje další elektrický kotel Electra Mini. Elektrický kotel Electra Light lze ovládat pokojovým termostatem.


Jde o velice spolehlivý výrobek. V základní výbavě se dodává bez expanzní nádoby a čerpadla.

Toto příslušenství však není problém dokoupit a připojit. Electra mini je vhodný jak pro běžné systémy vytápění, tak své využití. Ve srovnání s elektrokotlem je plynový kondenzační kotel náročnější na údržbu. V rámci bezproblémového provozu je nezbytné pravidelné čištění (vždy před začátkem sezóny), a navíc jsou povinné revize.


Pořizovací ceny jsou o n�. Ještě se tam teda vařilo, ale to je zanedbatelná položka. Tak u nás se na plynu vaří taky, ale to je také zanedbatelné. Já jsem tedy s kotlem nad míru.


Spirály je možno vypínat, kotel tedy může jet s výkonem 115kW - Loni jsem jej provozoval celou zimu jen na jednu spirálu 6kW. Dále je v domě elektrický bojler 2kW, sporák cca 10kW, pračka, sušička prádla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.