čtvrtek 25. ledna 2018

Ražená studna

Ražená studna

U všech typů platí, že můžeme použít Vaši starou pumpu, nebo ji zrepasovat a poté použít, nebo zajistit novou pumpu. Ručně vrtaná studna do hloubky 14ti metrů - průměr vrtáku 4mm. Koupil jsem zahradu s chatkou a na pozemku je ražená studna. Dle zachované dokumentace, je naražená. Občan má pak ze zákona nárok na dodání studny zdarma.


Ve štěrkovém podloží lze užít i ražené studny. Provádí se v průměrech 1až 2mm vrtáním, pneumatickým příklepem. Vybudování rážené studny má několik.


Příslušenství chatky tvoří ražená studna , venkovní úprava - zpevněná plocha a trvalé porosty, které se nacházejí na pozemku parc. Na zahradě se nachází ražená studna s užitkovou vodou,. Jan Ani my jsme neznali přesné odpovědi na mnohé otázky – na pozemku byla stará ražená studna , která by mohla být zdrojem tepla pro tepelné.


Ražená studna

Před chatkou se dále nachází ražená studna (průměr do 150mm) o hloubce cca 00m. Při jeho nákupu je důležité znát hloubku a typ studny (kopaná, ražená - vrt). Pro účely individuální potřeby až do hloubky 1m dle druhu podloží, kde se studna buduje. Je možno použít též čerpadlo elektrické. Ražená studna host - xxx.


Potřebujete beranidlo a hlavně musíte vědět v jaké hloubce se nachází voda a zda jsou tam níže štěrkopísky. Můžete razit i kladivem ale je dobré nejprve vykopat díru do nějaké hloubky. No, jestli spíš nemyslel ražená studna - používá se tam, kde je vysoká spodní voda. Jak už psal někdo výše, používá se beranidlo na lešenářské trubce, která je zakončena rážecím hrotem. Ale jsou lokality, kde kdokoliv narazí trubku do určité hloubky, má vodu.


Ražená studna

Ta moje je jednou z nich. Studnu jsem realizoval na užitkovou vodu a také řadu let takto sloužila. Stále obsahovala velké množství jemného písku. Zda se tímto způsobem dá vybudovat studna na pitnou vodu, netuším.


Asi bude záležet na složení podloží pramene. Tím, že nemáme na zahradě tento zdroj vody, stala se pro nás. Ostrava - Moravská Ostrava) Popis zadání. Dobrý den, hledám firmu nebo člověka který by mi na pozemku zhotovil raženou studnu.


Pokud do ní nacpu hadici a připojím čerpadlo, voda teče kolísavě. Podle informací souseda, nebyla mnoho let používána, ale ne z důvodu nedostaku vody. Těm lidičkám, co to měli přede mnou se. Voda se pak do vesnice donášela ve vědrech.


Pokud nebyla studna ražená přímo do skalního masivu, bylo nutné stěny pažit – buď dřevem (tento způsob je však znám převážně již jen díky archeologickým výzkumům), nebo obezděním jámy. Skôr by som si to predstavoval tak, že by som vykopal jamu do hlbky približne metra a potom by som sa pokúsil do nej naraziť rúru. Studna , STUDNA , studna , studna. Sháním někoho kdo umí udělat raženou studnu.


Ražená studna

K zahradě jsem dostala projekt na kopanou studnu včetně hydro posudku. Doporučujeme místo kopaných studní. Teprve když se rozhodne pro studnu, tak musím navštívit a zjistit, jestli je všechno skutečně tak jako v papírech a jestli té stavbě něco nebrání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.