středa 12. září 2018

Čištění koberce sodou

Nejdřív se snažte zbavit přebytečné mastnoty, třeba odsátím pomocí papírových utěrek. Mastnotu nikdy neroztírejte, aby se nevpila hlouběji do koberce. Poté skvrnu posypte jedlou sodou a nechte působit co nejdéle, aby mohla absorbovat co nejvíc mastnoty.


Objevil jsem účinný způsob, jak vyčistit koberec sodou. Dokonale bojuje s skvrnami, nepříjemnými pachy a vždy umožňuje koberci vrátit své jasné barvy. Ano, čištění netrvá déle, ale efekt je vždy příjemný pro oko a umožňuje vám šetřit drahými speciálními prostředky. Koberce , kobercové předložky, textilní pelíšky domácích mazlíčků hustě posypeme jedlou sodou , necháme několik hodin působit a nakonec vysajeme vysavačem nebo vyklepáme. Stejný postup lze aplikovat i na sedačku v obýváku nebo čalounění v autě.


Vyzkoušeno: Jak odstranit zašlapané skvrny z koberce , za použití sody a octa Aneb čištění šetrné ke koberci i peněžence. Tento čistič sice odstraní většinu starých, zašlapaných skvrn ale na odolnější skvrny samozřejmě vyhledejte profesionála. Mechanicky oškrábejte zbytky vosku, pak na skvrnu položte papírový ubrousek a opatrně zahřívejte, dokud se vosk nevsákne.


Skvrny nakonec zasypte jedlou sodou , vetřete ji do koberce a pak vysajte. Z koberce rozkvetlou louku. Jedlá soda je pro koberce požehnáním. Když ji namícháte s olejem a posypete směsí. Co lze vyčistit jedlou sodou ? Dalším skvělým pomocníkem v domácnosti je jedlá soda.


Vedle octa, citronu či soli, lze skvěle použít i čištění pomocí sody. V domácnosti je její využití všestranné. Myslete na ekologii i vaši peněženku. Rozhodně se však do mokrého čištění koberců či nábytku nepouštějte sami, a to ani tehdy, když máte lux určený k vysávání vody.


Čištění koberce sodou

Jejich výkon zpravidla není takový, aby z koberce vytáhly vodu i špínu, většinou ji ještě více „zapracují“ dovnitř. Je proto lepší povolat firmu, rozhodně vás nezruinuje. Pokud potřebujete odstranit pach z koberce , rozsypte po něm sodu, a pak ji prostě vyluxujte.


Tato metoda se skvěle hodí i při čištění sedaček a textilních koberečků v autě. Kašička ze sody a vody pomůže odstranit i olejové skvrny z podlahy garáže. Na čištění vlněného koberce se dá použít i kombinace soli a jedlé sody. Unikátní je velmi jednoduchá postup.


Čištění koberce sodou

Nejlepší postup je ten, že koberec jako první vyluxujete a odstraníte prach. Potom smíchejte sůl s jedlou sodou v poměru 1:1. Toto směs následně můžete nasypat na váš koberec.


Nechte působit zhruba 15–minut a opět vezměte vysavač. S její pomocí koberec nejen oživíte, ale zbavíte se i nepříjemné zatuchlosti. Stačí posypat povrch koberce sodou , kartáčem ji případně zapracovat do hloubky a nechat působit do druhého dne. Sodou nešetřete, koberec nepoškodí.


Druhý den sodu vymeťte, u kusového koberce vyklepejte a zbytek vyluxujte. Funguje to bezvadně, vyzkoušeli jsme za vás. Více podobných videi na videopodlahy.


Většina příruček k čištění koberce doma se sodou doporučuje nejprve připravit směs horké vody a octa. Poté můžete do roztoku přidat prášek a sodík. Pokud vše děláte správně, začne v nádrži s roztoky začátkem intenzivní chemické reakce s vyzařováním bublin. Výsledkem je, že v procesu kombinace kyseliny (octa) a alkalického (sodného) se roztok zahřeje. Udělejte si dostatek času na čištění koberců.


Otestujte domácí prostředky na nenápadném místě, abyste se ujistili, že materiál koberce tuto metodu zvládne. Pravidelně proklepávejte koberce , aby se nečistota v vláknech ani neusazovala. Další vychytávky s jedlou sodou - Duration: 2:05.


Ať už použijete k čištění domácí prostředky nebo si zakoupíte speciální čističe na koberec , měli byste si dát pozor na to, na jaké koberce a jaké skvrny můžete čistící prostředky použít. Ruční čištění koberce je velmi náročné, proto je dobré ho používat jen na momentální čištění skvrn a dalších nečistot, které právě vznikly. Postup není komplikovaný. Na skvrnu, která na koberci ulpěla, nastříkejte čistič, který chcete použít (je jedno, zda chemický nebo přírodní). Nechte chvilku působit a pak vydrhněte vlhkým hadrem anebo kartáčkem s. Dejte kousek alobalu do misky se stříbrem, nebo můžete použít mysitčku vytvarovanou z alobalu.


Na stříbro nasypte jedlou sodu na pečení a zalejte horkou vodou, popřípadě nechte povařit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.