pondělí 17. září 2018

Čištění krbových kamen s výměníkem

Čištění krbových kamen s výměníkem

Ten je dnes nejčastěji součástí krbových kamen či vložky, může však být i výměnný. V případě teplovodního systému jsou krb či kamna s výměníkem napojeny na teplovodní soustavu vytápění v domě, kromě toho mohou připravovat také teplou užitkovou vodu. Kamna tedy mají příkon 1kW a revizi rozhodně potřebují. Důležitým kristériem pro volbu výkonosti kamen je prostor, který bude nutné vytopit. Zhruba platí, že kW vytopí přibližně m 3. Další důležité parametry jsou např.


Je proto vhodné před koupí konzultovat výběr krbových kamen s výměníkem s odborníkem. Většina výrobců krbových kamen s výměníkem tepla uvádí k výrobkům doporučené zapojení. Ve většině případů však jde jen o zjednodušené schéma, které nemusí obsahovat všechna předepsaná pojistná zařízení.


Příklad je na obrázku 4. V krbových kamnech je možné topit jen suchým dřevem. Výhřevnost v noci prodloužíte dřevěnými briketami. Samotná údržba i provoz jsou jednoduché.


Čištění krbových kamen s výměníkem

Topeniště stačí vyčistit od zbytků popela, pro lepší vzhled je možné očistit i čelní sklo. Zatápění je rychlé a rychlé je i rozvinutí tepla. Při provozu krbových kamen s teplovodním výměníkem může dojít k jejich přehřátí, nejčastěji kvůli výpadku el. Zastaví se oběhové čerpadlo a teplota otopné vody ve výměníku začne prudce stoupat, protože se teplo z výměníku neodvádí.


Při instalaci je nutno zajistit přiměřený přístup pro čištění krbových kamen , kouřovodu a komína pokud tento není možno čistit z jiného místa např. Při ustavení a instalaci krbových kamen je nutné postupovat dle návodu na instalaci konkrétních krbových kamen. Ve spodní části kamen se dá uskladnit i dřevo do zásoby.


Čištění krbových kamen s výměníkem

K tomuto modelu krbových kamen je zabudován odnímatelný výměník, který slouží k ohřevu vody. Ta je odtud vedena do radiátorů v dalších místnostech. Vytápění krbovými kamny s výměníkem ušetří až nákladů na topení.


Akční nabídka krbových kamen. Doprava - přehled možností. Krbová kamna s výměníkem Prity. Cena krbových kamen s výměníkem se pohybuje zhruba od deseti do čtyřiceti tisíc korun, raději připlaťte za dostatečný výkon. U kamen se vždy uvádí výkon „do vzduchu“ a výkon „do vody“ v kilowattech.


Kvalitní kamna mají zpravidla vyšší hodnotu výkonu „do vody“. Výkon kamen s teplovodním výměníkem rozdělujeme na výkon „do vzduchu“ (výkon, který kamna předávají do prostoru, ve kterém jsou umístěna) a výkon „do vody“ (výkon, který zajistí teplovodní výměník a předá jej do systému topení). Náročná údržba a běžný provoz?


Přesné dimenzování výkonu kamen do vzduchu i do vody je velmi důležité. Hledáte řešení, díky kterému byste mohli rychle a pohodlně vytopit více místností? Pak se podívejte po krbových kamnech s výměníkem. Jaké jsou hlavní výhody krbových kamen s teplovodním výměníkem ? Díky tomu získáte opravdu univerzální a velmi ekonomický způsob vytápění domu. K pravidelné údržbě patří nejen vynášení popelníku, ale také čištění spalovací komory od sazí, v případě krbových kamen a vložek s teplovodním výměníkem provádíme kontrolu i pojišťovacích a bezpečnostních ventilů (dle pokynů výrobce).


Pro správné fungování kamen s výměníkem , a také jejich snadnou a bezproblémovou údržbu, toho můžete udělat mnohé. Jedním z pilířů je i volba vhodného otopu. To platí jak pro vnitřní část, tak i pro vnější část kamen či vložky. K čištění krbové vložky a kamen přitom používejte k tomu určené krbového nářadí, vysavač popela, různé speciální čističe skla a gely.


Pouze s těmito pomocníky máte jistotu dokonalé a správné údržby vašich kamen či krbu. Výhodou krbových kamen s dvojím spalováním je úspora. Současně jsou totiž spalovány zbytkové hořlavé plyny, takže se zvyšuje účinnost, výkon a prodlužuje se doba hoření. Proto kamna s dvojím spalováním vydrží teplá celou noc a ráno se vám může bez potíží podařit rozdmýchat uhlíky, aniž byste museli nově zatápět.


Při výběru se musíte rozhodovat mezi několika specifiky krbových kamen , které budou ovlivňovat jejich celkovou funkci ve vašem domě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.