pondělí 14. ledna 2019

Odstředivé čerpadlo princip

Princip odstředivého čerpadla spočívá ve využití odstředivé síly, která působí na přepravovanou kapalinu. Poháněcí hřídel je spojena s rotorem a zahnutými lopatkami. Zahnuté lopatky se rozbíhají od středu a dávají tekutině, která na ně přiteče rotační pohyb. Kapalina je pak vytlačena z výstupního otvoru.


Zbržděním kapaliny, která jde ven se pak. Navíc pokud odstředivé čerpadlo není vybaveno zpětnou (jednosměrnou) záklopkou, čerpaný produkt může z principu své funkce při zastavení čerpadla samospádem odtékat zpět ven sacím otvorem. Také obvykle není tento typ vhodný pro pastovité či pevné sypké materiály.


Dále narozdíl od dříve uvedených zubových či Lobe pump neumožňují definovat přesné. Zbrzděním se získaná kinetická energie přemění na tlakovou. Přeměna probíhá se ztrátou. Zařízení odstředivé čerpadlo.


Odstředivé čerpadlo princip

Jeho design se skládá z několika velkých funkčních bloků. Pohonná jednotkajehož úkolem je vytvářet točivý moment. U odstředivých þerpadel je kapalina nasávána do vstupu do oběžného kola, unášena lopatkami a odstředivou silou tlaþena radiálně k obvodu kola. Pokiaľ čerpadlo pracuje v oblasti BEP (best efficiency point - bod najvyššej efektivity), vyžaduje málo energie na čerpanie vyšších objemov kvapalín v porovnaní s objemovými čerpadlami. Srdcom odstredivého čerpadla je obežné koleso, prvok, ktorý prenáša energiu z motora do kvapaliny.


Obežné kolesá môžu byť v rôznom usporiadaní, a to otvorené, uzatvorené. Jaký je jeho pracovní princip ? Odstředivé čerpadlo se s ohledem na jeho vlastnosti používá v různých oblastech. Jak funguje ponorná konstrukce pro vodu? Jinak obecně hloubka nasávané vody pod čerpadlem je max.


Pokud je hloubka větší, je nutné dát čerpadlo blíže k hladině, použít ponorné čerpadlo nebo právě kombinaci s proudovým čerpadlem. Nejen, že umožňuje zvýšit sací hloubkou. Poháněno bývá obvykle jiným strojem – zpravidla nějakým motorem.


P), od nízké až střední až vysoké viskozity, stejně jako kapaliny s pevnými částicemi (tvaroh, biologické kultivace a další. ). Křehké pevné látky, jako je střelivo, lze čerpat bez poškození. Jsou ohnuty z radiálního směru v opačném směru, než je směr otáčení kola. Připojení čerpadla k potrubí, tlak a sání se provádí pomocí odbočných trubek. Pokud čerpadlo pracuje v oblasti BEP (best efficiency point - bod nejvyšší účinnosti), vyžaduje málo energine na čerpání vyšších.


Odstředivé čerpadlo princip

Jednostupňové odstředivé čerpadlo U tohoto typu čerpadla vstupuje kapalina axiálně do oběžného kola, kde se do ní předává přiváděná mechanická práce. Jaké jsou součásti zařízení? V oběžném kole se zvyšuje tlak kapaliny vlivem tlaku lopatek oběžného kola na kapalinu a dále se zvyšuje rychlost kapaliny vlivem odstředivé síly a pohybu lopatek. T 400V 1kW odstředivé čerpadlo s oběžným mosazným kolem. Jak název tohoto typu napovídá, princip funkce je založen na využití.


SAM – OKN je rotační, jednostupňové, samonasávací , založené na vodokružním principu. Provedení čerpadla umožňuje velmi snadné rozebírání,. Dále se dělí na: - bez samonasávacího mechanismu, kdy je před zapnutím nezbytné zalít.


Odstředivé čerpadlo princip

Vývěva je zařízení, které odčerpává vzduch či jiné plyny z uzavřeného prostoru, a vytváří tak částečné vakuum. Vývěva je vlastně plynové čerpadlo , proto podobně jako u čerpadel existuje řada různých konstrukčních řešení vývěv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.