pondělí 1. července 2019

Jak vyčistit mosaz

Mosaz je slitinou zinku, mědi a někdy i jiných kovů. Sami budete překvapeni, jak blýskavý dostane mosaz kabát! Jde o vynikající způsob, jak vyčistit mosaz. Pokud jsou na pozlacených nebo mosazných lampách houževnaté skvrny, špína nebo zašlý lesk, můžete použít kečup, rajčatovou pastu nebo omáčku, což je skvělý způsob, jak vyčistit a vyleštit mosaz.


Na povrch lampy naneste a rozetřete tenkou vrstvu a nechte nejméně hodinu. Rady našich babiček jsou neskutečné. Jedlá soda a kypřící prášek do pečiva jsou neskutečný pomocníci v domácnosti.


Nicméně je to docela radikální způsob, vznikají jedovaté nitrosní plyny a dost rychle to dokáže rozpustit čištěnou věc. Takže tento postup, nedoporučuji pro lidi, co mají nulové zkušenost s chemiií-hrozí nebezpečí poleptání, resp. Existuje mnoho ra jak vyčistit mosaz. Někdo doporučuje pasty a roztoky dostupné v drogeriích, jiný si vystačí se zubní pastou a kartáčkem.


Jak vyčistit mosaz

Těžko říct, která metoda je ta pravá právě na váš mosazný předmět. Záleží na stáří, na tom, jak moc je špína „zažraná“ a podobně. Je dost pravděpodobné, že budete.


Jak vyčistit mosazné kliky. Mosazné kliky jsou stále velmi oblíbeným artiklem a to nejen sběratelským. Mosaz má při správné péči velmi dlouhou životnost. Luxusní kliky z mosazi mohou i po sto letech používání vypadat i sloužit skvěl.


Jak vyčistit mosaz

A do třetice můžeme mosaz ponořit do olivového oleje na několik hodin a poté ji hadříkem jemně přeleštíme – tento způsob se hodí na čišění různých hodně zdobených předmětů, protože je při něm nulové riziko poškození. Výše uvedené tři způsoby fungují dobře, ale jejich použití je omezeno na předměty, se kterými můžeme volně manipulovat. Mosazné závaží uložené v dřevěné krabičce se najde v řadě českých domácností. Pokud se dlouho nepoužívá, je obvykle zašlé a může být částečně i zasažené plísní. Vyčistěte ho pomocí octa, citronové šťávy, písku na nádobí nebo Coca-Coly.


Dozvíte se jak vyčistit špinavé mince, pouze za pomoci kuchyňských potřeb. Měď může vypadat moc krásně, zejména když je hladká a naleštěná. Naštěstí je snadné měděné předměty vyčistit s pomocí několika věcí, které pravděpodobně již máte doma. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Jak vyčistit mosaz

Staré ohmatané a znečištěné mosazné předměty, nejčastěji třeba kliky u dveří, vyčistíte pomocí octa, soli a plavené nebo strouhané křídy. Mosaz pak bude jako nová a krásně se bude lesknout! Jeho nevýhodou je, že se může po čase zakalit a špínu a mastnotu dost přitahuje, ale vyčistit jí můžete jak chemickými přípravky z drogerie, tak i za pomoci domácích metod.


Mechanické působení na povrch mosazi je silně destruktivní. Povrch je pokryt vrstvou kysličníků,které poměrně dobře kryjí spodní vrstvy proti další korozi. Pokud je odstraníte ocelovým kartáčem,nebo smirkem,i když tím nejjemnějším,okamžitě nastane okysličování čistého povrchu. Mosaz s vrstvou laku poznáte na první pohled jak hmatem, tak při pohledu na předmět.


Nejlepší jsou chemické. Hmatově bude předmět hladký, maximálně ucítíte drobné výstupky, na jejichž místech se vrstva laku opotřebovala. Na pohled by se měl povrch mosazi lesknout.


Lesklou mosaz pravděpodobně koupíte v nějakém obchodě s domácími potřebami. Většinou nenaleznete lesklou mosaz na půdě. Potřebuji vyčistit mosazné lampičky. Babičky měly takové príma recepty, bohužel už se babičky zeptat nemůžu, poradíte mi někdo?


Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. V pondělním blogu jsem si nechala zajít chuť na kečup. Dnes ho použiji na vyčištění mosazi.


Obrázek: Mosazné předměty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.