úterý 12. listopadu 2019

Pokojové rostliny nenáročné na světlo

Pokojové rostliny nenáročné na světlo

Ne všem pěstitelům pokojových květin je dopřáno pěstovat jakékoli druhy, a to právě proto, že někde není možné zajistit rostlinám dostatečné světelné podmínky. Naštěstí však existuje celá řada pokojových rostlin, které jsou nenáročné na světlo. Jedná se přitom o bujně rostoucí, rozkošné rostliny , které však snesou i více světla, pokud jim ho dopřát. Každý chce mít svoje obydlí co nejkrásnější.


Pokojové rostliny nenáročné na světlo

Tu pravou krásu v každém bytě či domě dotvářejí právě pokojové rostliny. Až je budete vybírat, dbejte na několik kritérií, jež rozhodnou o jejich správném růstu. Máte rádi květiny, ale jste v takovém časovém presu, že se o ně nezvládáte pravidelně starat a zalévat je? O přihnojování už ani nemluvě. Vsaďte na nenáročné pokojové rostliny.


Jejich květenství je velmi dekorativní, rostliny mají zbarvené listeny, bubnovité hůlky, košťátka na silných barevných stoncích nebo květy ve tvaru kopí a meče. Rostliny nemají rády přímé slunce, ale ani tmu. Světlé místo z dosahu slunečních paprsků je ideální. Kromě toho rostlina potřebuje teplo, teplota v místnosti nesmí klesnout pod stupňů. Pokud jsou okna domu či bytu situovány na východní stranu, je vhodné zde umístit především pokojové rostliny s malými nároky na sluneční světlo.


Pokojové rostliny nenáročné na světlo

Jiná situace pak nastává v případě, kdy jsou okna orientována na západní stranu a působí zde zejména v létě dostatek slunečního svitu. Nenáročné pokojové rostliny. Pro ty, kdo nemohou věnovat péči o rostliny mnoho času, nebo nejsou příliš často doma, jsou vhodné pokojovky nenáročné na péči i na zálivku. Patří k nim především následující druhy: zamiokulkas, fiku. Pokud si nechcete hned pořizovat čističku vzduchu, vsaďte na odolné pokojové rostliny.


Pouhá jedna pokojovka v místnosti razantně sníží podíl nežádoucích látek ve vzduchu. Navíc v půdě uvnitř květináče se nachází mikroorganismy, které mají rovněž čistící účinek. Velkou výhodou je i to, že pouhá. Snad jediné, na co bychom se u těchto rostlin měli malinko soustředit, je vlhký vzduch. Náš tip: Víte, co potřebují pokojové rostliny v zimě?


Pokojové rostliny nenáročné na světlo

Jakmile topíme (především v zimě) ústředním topením, které vzduch vysušuje, je třeba občas dracénu zvlhčit postřikem listů. Pozor si dejte na množství vody v zimních. Při přesazování rostliny dávejte velký pozor, aby se nepoškodily. I této pokojovce vyhovuje větší vzdušná vlhkost, takže nezapomínejte rosit.


Chcete mít v bytě jako v botanické zahradě, ale nejste kdovíjaká odbornice na květiny? Na pokojové rostliny sem tam zapomenete a to, že strádají, zjistíte až ve chvíli, kdy vás na uvadlé a schlíplé listy upozorní návštěva? Patří mezi pokojové rostliny okrasné listem. Vzorované listy mohou být nažloutlé, narůžovělé či do běla. Tahle pokojovka si potrpí na vlhkost vzduchu i půdy, nejraději má rosení.


Na druhou stranu ovšem nepotřebuje světlo. Sluneční paprsky jí mohou uškodit, hrozí vyblednutí a zmenšení listů. Pořiďte si rostliny , které jsou nenáročné ať už na světlo či na zálivku a váš domov se zazelená. Máte pocit, že nejste zrovna ti nejlepší pěstitelé, a přesto byste chtěli mít doma příjemné zelené zpestření interiéru. Pokojové rostliny oživí a prosvětlí každý příbytek.


I když se u vás doma rostlinám moc nedaří, je možné vsadit na nenáročné pokojové rostliny. Nejlíp něco voňavýho. Ale to není vše - mikroorganismy spojené s rostlinami jsou přítomny v půdě květináče a jsou také hodně zodpovědné za čisticí účinek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.