úterý 20. dubna 2021

Žumpa nebo septik

Pořizovací cena za septik je o něco vyšší než u jímek. J Jímka ( žumpa ) - výhody a nevýhody K výhodám jímek patří nižší pořizovací cena, jednoduché usazení bez betonáže, rychlé a nekomplikované vyřízení na úřadech a další přednosti. Protože nemá odtok, je dle potřeby nutné nechat vyvážet její obsah fekálním vozem na čistírnu odpadních vod.


Provozovatel musí zajistit, aby z ní neunikaly do okolí splašky. Rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi není vždy jednoduché a záleží na mnoha aspektech. Jediná odpověď neexistuje, záleží na možnostech a preferencích. Co je výhodnější: žumpa , septik , nebo čistírna odpadních vod?


Septik s biologickým stupněm čištění, žumpa anebo domovní čistírnu odpadních vod. To jsou tři možnosti možnosti pro lidi, kteří se nemohou napojit na obecní kanalizaci a musí se s odpadní vodou vypořádat sami. Septik , jímka, žumpa nebo ČOV - jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Když k našemu domu, chatě či chalupě nedosahuje kanalizace, musíme vymyslet náhradní řešení, jak naložit s odpadními vodami. Nabízí se možnost vybudování septiku, jímky nebo čistírny odpadních vod.


Žumpa nebo septik

Jaké jsou mezi nimi rozdíly a který způsob. Při vypouštění nepotřebujete povolení, když je plná, odpad se za poplatek přečerpá a odveze. Potvrzení o tomto dění byste měli archivovat pro případnou kontrolu. Septik sice připomíná žumpu, ale díky své konstrukci vodu už částečně přečišťuje. Je nutné si septik nebo jímku pořizovat?


Odpadní vody ze své nemovitosti, ať už vlastníte rodinný domek nebo chatu, jen tak do přírody vypouštět nesmíte. Septik je vodní dílo, na které se vztahuje zákon č. Tuto definici najdeme v § 5 odstavci pod písmenem c. Při rozhodování, jakým způsobem budete u svého rodinného domu, chaty či chalupy likvidovat odpadní vody, byste jednu povinnost neměli opominout jak s ohledem na životní prostředí, tak na stav svého konta: ať již u vás zvítězí septik nebo domovní čistírna odpadních vo musíte dnes na rozdíl od minulosti mít povolení k vypouštění odpadní vody do vod povrchových. Přesto, že si většina lidí při vyslovení těchto pojmů představí jedno a to samé, není tomu tak. Septiky odpadní vody totiž zároveň částečně čistí, a to buď mechanickým, nebo biologickým způsobem, přičemž mají více, od sebe oddělených, komor. Když nemáte napojení na kanalizaci, řešením takové situace je žumpa nebo o něco sofistikovanější septik.


Žumpa nebo septik

Nejjednodušším systémem je klasická žumpa , tedy místo, kde budete skladovat odpadní vody a po zaplnění je necháte odvézt do čističky. Pokud se rozhodujete, zda pořídit raději jímku či septik , pak je. Ako riešenie sa ponúka žumpa alebo o niečo viac sofistikovanejší septik. Protože má obvykle septik odvod do kanalizace, nebo přes filtr do půdy, a částečně přečištěná voda z něj tedy odtéká a může být případně i znovu využívaná jako užitková voda, je nutné, aby se při jeho provozu dodržovaly kanalizační předpisy. I v septiku se usazuje kal, který je třeba vyvážet a septik vyčistit, aby se nepřeplnil a nezpůsoboval v okolí.


Kč za septik , tis. Rozhodnete-li se pro žumpu, obejdete se bez povolení k vypouštění odpadních vo ale zato budete potřebovat stavební povolení a budete se muset smířit s pravidelným vývozem splašků. Je nezbytné, aby se fekální vůz. Mezi žumpou nebo jímkou není v podstatě rozdílu.


Žumpa nebo septik

Obě je třeba vyvážet na předem určené místo, většinou čističku. Samotný septik ti nepovolí je třeba k němu vybudovat štěrkopískový filtr a zasakování do země, případně vyřešit cestu a povolení vypouštění do povrchových vod. Tento blog se zabývá možnostmi zpracování odpadních vod z rodinných domů, které chtějí použít žumpu nebo septik , ale neví jaký optimální zvolit. Popisuje možnosti použití betonových septiků a žump a ukazuje jejich přednosti a možnosti.


SEPTIK – je zariadenie na čistenie odpadových vôd z ktorého sú vody následne vypúšťané do povrchových alebo podzemných vôd. Jedná sa o vodnú stavbu v zmysle vodného zákona, ktorá musí mať okrem stavebného a kolaudačného rozhodnutia aj povolenie na nakladanie s vodami t. Tieto povolenia vydáva. Pokud náš pozemek nenabízí možnost napojení se na veřejnou kanalizaci, nevyhneme se problému kam s odpadem, a nezbude nám nic jiného než využít žumpy, septiku popřípadě čistírny odpadních vod.


Žumpa nebo septik

Septik nevyužívá žádné provzdušnění, jde tedy o bezúdržbovou čistírnu, která má účinnost organického čištění cca. Pro vypouštění odpadní vody do země se tak doporučuje další stupeň čištění, a to zemní filtrace, kde přes filtrační písek či kořenovou čističku se dostane do země voda přečištěná z cca. Plastová jímka ( žumpa - septik ), se můžem osadit nasávacím hrdlem, které usnadňuje vyvážení. Jedná se o hrdlo DN1HT s gumou, to se jednoduše nadstaví rourou DN16 a na něj se nasadí víko k tomu určené.


Fekální roura se prostčí tímto otvorem, který je nad terénem a nemusí se složitě odkrytovávat zabezpečené víko.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.