pátek 15. října 2021

Žumpa povolení

Pokud náš pozemek nenabízí možnost napojení se na veřejnou kanalizaci, nevyhneme se problému kam s odpadem, a nezbude nám nic jiného než využít žumpy, septiku popřípadě čistírny odpadních vod. Stavba žumpy a stavební povolení. Pokud by však žumpa překročila uvedené parametry (například by byla hlubší jak m), stavba žumpy by v tomto případě vyžadovala stavební povolení.


Se stavebním záměrem jsou obeznámeni. V podstatě jde o obecnou stavbu , na jejíž výstavbu budete potřebovat povolení stavebního úřadu. To znamená, že je ošetřená stavebním zákonem č. Jímka neboli žumpa je tvořena jednou velkou nádrží a. Přesně tak, u nás taky žumpa neni problém, ale DČOV nepovolí a prostě. Jímka je často nazývána také pojmem žumpa , je to tedy jedno a totéž.


O povolení k vypouštění odpadních vod není třeba žádat, protože je. Povolení žumpy je možné současně s rodinným domem, takže neztratíte. Nevím jak Vám ale z toho.


Nepotřebujete, žumpa není vodní dílo (na rozdíl od septiku a ČOV) proto povolení k její stavbě vydává stavební úřad. Když začne žumpa , tedy jímka, přetékat, dopouštíte se rovněž přestupku. Zmínku o odpadních vodách a nakládání s nimi pak najdete v zákoně č. Kdo akumuluje odpadní vody v bezodtokové jímce, je povine. Přísnější postoj k zacházení s odpadními vodami se ale dotkne i těch, kdo s ní zalévají zahradu.


Pokud budou chtít dodržet literu zákona, budou k tomu potřebovat povolení vodoprávního úřadu, včetně například vyjádření hydrogeologa. Pokud bychom chtěli postavit stavbu větších rozměrů (např. 29m případně více než jednopodlažní), musíme žádat o stavební povolení a zároveň o vyjmutí ze zemědělského půdního fondu?


Odhadem až dva milióny lidí, jejichž domovy nejsou napojeny na veřejnou kanalizaci, může postavit před prakticky neřešitelný problém změna zákona, kterou chystá ministerstvo životního prostředí. Nový zákon: kdy stačí ohlášení a kdy je potřeba stavební povolení. Jak již bylo zmíněno v úvodu, podle nového stavebního zákona se častěji obejdete bez stavebního povolení či ohlášení stavebnímu úřadu. Namísto povolení bude často stačit jen ohlášení stavebnímu úřadu. UMPA - je vlastně vodotěsná bezodtoková jímka, která se musí pravidelně vyvážet.


Není na ní potřeba povolení k vypouštění. Za určitých podmínek na ní nemusí být stavební povolení SEPTIK - je takové zařízení, ze kterého se odpadní vody vypouští přímo do podloží nebo vodního toku. Na pohled nejjednodušší způsob likvidace odpadních vod představuje jímka neboli žumpa. Jde o vodotěsnou bezodtokou nádrž z plastu, betonu či sklolaminátu. Ke stavbě jímky potřebujeme povolení stavebního úřadu a počítá se s tím, že bude vyvážena na čističku odpadních vo takže nemusíme.


Žumpa povolení

Protože nemá odtok, je dle potřeby nutné nechat vyvážet její obsah fekálním vozem na čistírnu odpadních vod. Provozovatel musí zajistit, aby z ní neunikaly do okolí splašky. Dobrý den, prosím zkušené, je pořeba stavební povolení na výměnu stávající žumpy ve starém domě za novou plastovou žumpu- nejedná se o septik a. Zařízení: bezodtoková jímka, žumpa.


Dokumenty potřebné k povolení : územní souhlas, projektová dokumentace (kopie), stanoviska dotčených orgánů státní správy a vlastníků technické infrastruktury (vyjádření k existenci sítí např. elektrické energie, plynu, telefonu, vody apod.). Ze stanovisek se jedná např. Povolení ke stavbě této jímky není nutno vyřizovat samostatně, ale vyřídíte ho zároveň s povolením stavby nebo rekonstrukce rodinného domu, příp.


Vyrábí se buď betonová či plastová. Výhodou jímky je, že k ní není potřeba povolení k vypouštění odpadních vo ale podmínkou je, aby k žumpě mohl zajet fekální vůz. Od septiku a domovní ČOV se liší tím, že odpadní vodu nečistí, ale pouze shromažďuje.


Je ji tedy nutné poměrně často vyvážet. Výhodou žumpy je, že není potřeba povolení k vypouštění odpadních vo protože se nejedná o vodní dílo. K pořízení žumpy samozřejmě nepotřebujete povolení k vypouštění odpadních vo ale od příslušného stavebního úřadu musíte získat povolení ke stavbě.


Trh nabízí jímky plastové, betonové a sklolaminátové. A chudák pán domáci nemohol skolaudovať a takmer denne chodil za starostom, kedy už bude na kanalizáciu pripojená ich ulica a kedy bude kanalizácia spustená. Ubehli už roky a kanalizácia nie je dokončená. Takže spoliehať sa na to, že za 2-5.


Tolik něco málo z norem, jinak také pouvažujte o alternativě k žumpě a to domovní čistírně. Představuje tak nejjednodušší způsob, jak se zbavit odpadních vod. Abychom mohli na svém pozemku žumpu zabudovat, potřebujeme k tomu povolení příslušného stavebního.


Jelikož žumpa není zařízením způsobilým snížit znečištění akumulovaných odpadních vod (není čisticím zařízením), nelze z ní odpadní vody přímo vypouštět do vod povrchových či podzemních. K vypouštění nečištěných odpadních vod není vodoprávní úřad oprávněn vydat povolení. S ohledem na to umožňuje.


Povolení vydává vodoprávní úřa kterým je příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností. Vodní zákon pak navíc ukládá každému, kdo vypouští odpadní vody do vod povrchových nebo podzemních, povinnost zajišťovat jejich zneškodňování v souladu s podmínkami stanovenými v povolení k jejich vypouštění (viz ustanovení § odst. 3).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.