pondělí 17. dubna 2017

Jak uvolnit ucpaný odpad

Jak uvolnit ucpaný odpad

Ucpal se odpad ve vaší vaně? Neplýtvejte penězi na instalatéra, když ho můžete vyčistit sami! Pokud se váš odtok z vany úplně nezastavili, nemusí být třeba užívat žádná drastická opatření.


Spolehlivým pomocníkem na ucpaný odpad je zvon, s jehož pomocí vytvoříte silný tlakový ráz, který ucpaný odpad prorazí. Obvykle stačí jen pár prudších pohybů a odpad bude zase bez problémů odtékat. Je však třeba vědět, jak na to.


Umyvadlo či dřez zavřete špuntem, do jeho. Pokud jste si všimli, že z vaší vany nebo dřezu neodtéká voda, pravděpodobně máte ucpaný odpad. Pokud si toho naštěstí všimnete včas, můžete odpad vyčistit věcmi, které máte běžně doma.


Jak uvolnit ucpaný odpad

V každé domácnosti se čas od času ucpe odpad. Nevábný pach, voda buď odtéká stále pomaleji, nebo se druhým odtokem vrací… To je klasický scénář ucpaného nebo ucpávajícího se odpadu. Poradíme vám, jak na to.


Ucpaný odpad poznáte velice rychle. Na začátku problému voda z umyvadla, z dřezu, vany nebo z toalety odtéká pomaleji, než je běžné. Později může přestat odtékat zcela, nebo se dokonce odpad dostává do některých míst odpadního systému, a tak se vám může stát, že zatímco vypouštíte vodu z dřezu, tlačí se vám ve vedlejší místnosti do vany. Odtékající odpad není samozřejmost, flickr.


Napusťte teplou vodu do jeho poloviny, mokrým hadrem ucpěte přepadovou vpusť (přes suchý se nasává vzduch a nevznikne tak požadovaný podtlak), odzátkujte, nasaďte zvon na odtok a vytvářením podtlaku se pokuste odpad protáhnout. Další možností, jak uvolnit ucpané záchodové potrubí, jsou chemické přípravky z drogerie. A je kupodivu jedno, že netušíte, jak velký je průměr odpadu, jeho vedení, co se týká úhlů kolen a případně spádu a spojů.


Na ucpaný záchod si půjčte tlakovou a čisticí pumpu. Nezapomeňte přikrýt podlahu igelitem. Nandejte si gumové rukavice a pumpu zastrčte na dno WC. Držadlem pumpujte nahoru a dolů. Odpad gumovou částí utěsněte.


Jak uvolnit ucpaný odpad

Sací síla by měla ucpávku uvolnit. Voda odtéká stále pomaleji, nebo se druhým odtokem vrací. Když nás to postihne, není nutné okamžitě volat instalatéra. Pokud se vám zvonem nepodaří odpad uvolnit , půjde nejspíš o problém závažnějšího charakteru. Teď na řadu přichází vyčištění sifonu.


Nejdřív pod něj postavte kbelík, který zachytí odtékající vodu a nečistoty. Odšroubujte uzávěr, pokud si troufáte, tak i celý sifon a důkladně vše. Možností, jak vyčistit odpad je několik. Můžete zvolit ekologickou variantu, při níž použijete suroviny, které máte doma. Nebo můžete použít speciální chemické čističe, které zakoupíte v každé drogerii.


A v neposlední řadě, můžete odpad rozebrat a nečistoty manuálně odstranit. Naplňte mísu vodou a pumpujte zvonem. V případě že voda neodtéká, může být ucpávka v trubkách, pak se musí mísa demontovat a použít ruční instalatérské pero. Může se stát že instalatérské pero. Jak na ucpaný záchod?


Díky našim radám si s tím poradíte sami. Pro souboj s ucpanými odpady nemusíte být kutil v sukni, ale leccos zvládnete, i když si to asi nemyslíte. Záchod je buď ucpaný v míse, která má šikmý, svislý nebo vodorovný vývo nebo až ve svislém či ležatém potrubí.


Jak uvolnit ucpaný odpad

Pokud je ucpávka pouze v míse, lze jí prorazit zvonem na odpady. Při čištění záchodu dbejte na bezpečnost práce a chraňte si oči a kůži proti kontaktu se splaškovou vodou. Způsobů, jak odpad uvolnit a tím jej zbavit tzv. Dá se jít mechanickou cestou, chemickou a potom také strojní.


Kromě odpadu u kuchyňského dřezu, který dostává zabrat asi nejvíc, se může ucpat i ten v umyvadle, ve vaně či sprše, v neposlední řadě se totálně ucpe i WC. Klasická ruční jde zakoupit v každém hobbymarketu a stojí cca 20- Kč. Ta se pak strčí do odpadního potrubí a kroutí se s ní a tlačí směrem do potrubí dokud se ucpávka neuvolní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.