středa 2. května 2018

Glykemická nálož

Glykemická nálož

Je-li naší snahou šetřit slinivku, omezovat potřebu inzulínu v těle, chránit se proti vzniku či prohlubování inzulínové rezistence. Mezi ně patří také glykemický index potravin a jeho mladší sestra – glykemická nálož. Pojem glykemický index (GI) vnikl v osmdesátých letech minulého století. Vědci zjistili, že různé potraviny, které obsahovaly stejné množství sacharidů, nemají stejný vliv na hladinu cukru v krvi.


Glykemická nálož

Díky hodnotě GN se konkrétně dozvíme, Skalská. Důležitost obou pojmů je ukázána v následujících příkladech, kde jsou v prvních řádcích uvedené potraviny s podobným glykemickým indexem, ale rozdílnou. Teda v rpaxi to vyzerá nasledovne: Ak zjete veľku porciu potraviny s nižším GI glykemická nálož takéhoto jedla bdue vyššia ako po skonzumovaní malej porcie jedla s vysokým GI. Vďaka článku pochopíte, aký fyziologický vplyv majú na vaše zdravie sacharidy a prečo ich musíte vo svojej výžive rozumne obmedzovať.


Glykemickú nálož – GL. Dá se tady říci, že tento parametr je pro přímé využití v praxi, protože záleží i na množství jaké sníme a kolik sacharidů daná potravina obsahuje. Až hodnota glykemickej nálože vám uvedie na pravú mieru, čo ste zjedli a aké riziko priberania z danej potraviny plynie. Dôležitosť oboch pojmov je vysvetlená v nasledujúcich príkladoch, kde sú v prvých riadkoch uvedené potraviny s podobným glykemickým indexom, ale rozdielnou glykemickou náložou, pretože sa líšia ako obsahom sacharidov, tak aj veľkosťou obvyklej porcie (pozri tabuľku nižšie).


Takže zatiaľ čo glykemická nálož dvoch krajcov. Abychom mohli glykemickou nálož jednotlivých potravin mezi sebou dobře srovnávat, bývá GL vyjadřována vždy ve 1g potraviny. V praxi se tedy jedná o přesnější parametr , protože velmi záleží na množství zkonzumované potraviny i na obsahu sacharidů v ní. Co je glykemická nálož. Jediná výjimka, kdy k trávení není potřeba pomoc inzulinu, je ovocný cukr -fruktóza, jež je přímo metabolizovaná játry.


Tato výjimka však v sobě nese jisté nebezpečí - i mírné množství (g) fruktózy za den vede ke zvýšení tuků, a tím též k ateroskleróze, vzniku obezity, metabolického syndromu, inzulinové rezistence, hypertenze či. Proč bychom ale cukry měli omezovat? Jak to udělat, aby to dávalo smysl?


Co to znamená glykemický index, glykemická „nálož “ a inzulinová odpověď? To vše a jak toho využít se dozvíte v tomto článku. Vypočítá se znásobením glykemického indexu potraviny obsahem sacharidů v jedné porci (vyjádřeno v gramech), děleno stem. Ačkoliv mohou mít některé potraviny totožnou hodnotou glykemického indexu, většinou se u nich liší obvyklé porce, které si naložíte na talíř. Posts about glykemická nálož written by BĚŽEC TEAM.


Teorie glykemického indexu je ve své současné podobě světu známa již od počátku 80. Ide skrátka o číslo, ktoré hovorí, koľko sacharidov je v jedle a ako veľmi jeden gram sacharidu v danom jedle, zvýši úroveň krvného cukru. GL o hodnotě a více je považována za vysokou, 11–za střední a méně za nízkou. Sledování GI stravy pomáhá snižovat rizika srdečních chorob, infarktu, diabetu 2. Nevýhodou je, že hodnoty GI se přiřazují mnoha potravinám, ale ne jídlům a jejich.


Glykemická nálož

Naučte se to díky těmto trikům. Chcete zhubnout a nemáte chuť snídat? Nečekaný trik, jak se zbavit tuku v pase během pár týdnů! Zatím co glykemický index je pouze nějakou teoretickou hodnotou, glykemická nálož již poměrně konkrétně vypovídá o absolutních hodnotách vzrůstu glykémie po požití jídla a také o očekávané stimulaci beta buněk Langerhansových ostrůvků slinivky břišní pro uvolnění inzulínu do krevního oběhu.


Například meloun má GI a spadá tedy do kategorie potravin s. Mnohí teoretici a odborníci by si mali dať pohov. A ešte jedna vec, pre všetkých odporcov LowCarb diét, ak ste náhodou chýbali na základnej škole – existujú esenciálne bielkoviny a esenciálne tuky (mastné kyseliny). Nejdřív si paušálně vypočítat BMI (index tělesné váhy), pak si vybrat jídlo podle GI čili glykemického indexu tedy indexu rychlosti vstřebávání sacharidů do krve. Pro zjednodušení a usnadnění přemýšlení o sacharidové hodnotě jídel vznikl pro pacienty s diabetem systém chlebových jednotek.


Glykemická nálož

Chlebová jednotka obsahuje vždy stejné množství sacharidů v odlišném množství různých potravin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.