pátek 1. října 2021

Zubní plak

Usazují se zde také mikroorganismy způsobující rozklad sacharidů na organické kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu, což způsobuje zubní kaz. Pokud se neléčí, může být poškození trvalé. Nahromaděný plak , který neodstraníte, může mineralizovat, vytvářet skvrny a měnit se na zubní kámen. Plak je hlavní příčinou mnoha problémů souvisejících se zdravím vaší ústní dutiny. V zubním plaku se vyskytují mikroorganismy způsobující rozklad sacharidů na organické kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu, což způsobuje zubní kaz.


Nepravidelné a nedostatečné odstraňování zubního plaku způsobuje zčervenání. Biofilm je vrstva bakterií uspořádaná tak, aby byly umožněny optimální podmínky pro každý bakteriální druh. Podmínkou pro vznik biofilmu je pevný předmět ve vlhkém nesterilním prostředí (tedy ve vlhkém prostředí, kde se nachází bakterie). Příkladem biofilmu je tedy vrstva bakterií na kameni v řece, vrstva biofilmu na kloubním. Zubní plak je příkladem biofilmu.


Tvoří se zejména v oblasti krčku, tedy na části zubu nejblíže dásni. Ty se pak podílejí na. Dental plaque is a biofilm or mass of bacteria that grows on surfaces within the mouth.


Zubní plak

It is a sticky colorless deposit at first, but when it forms tartar , it is often brown or pale yellow. It is commonly found between the teeth, on the front of teeth, behind teeth, on chewing surfaces, along the gumline , or below the gumline cervical margins. Skládá se z povrchové vrstvy a hlubších bakteriálních vrstev. Bezbarvá a lepkavá vrstva bakterií, to je zubní plak , který vašim zubům škodí.


Stačí podcenit správné čištění zubů a hned se na nich usadí plak se škodlivými bakteriemi, které se podílejí na vzniku, mimo jiné, i zmíněného zubního kamene. Jak zubní kámen vzniká? Za zubní kámen si můžeme tak trochu sami. Na vině je totiž nedostatečná nebo nesprávná hygiena. A upravo jedan od tih prvih koraka predstavlja toliko puta pominjani zubni plak , o kome, moramo priznati, većina ljudi ne zna dovoljno.


Zubní plak

Zbog toga će se ovaj tekst fokusirati na definisanje zubnog plaka, ali i na pitanja šta to sve on uzrokuje, kako nastaje, koja je prevencija, kako se skida i koliko su dalekosežne posledice ovog naizgled bezazlenog problema. Je příčinou zubního kazu, onemocnění dásní a výskytu zubního kamene. Plak obsahuje bakterie, které způsobují problémy v dutině ústní. Bakterie, které zubní plak obsahuje, produkují kyseliny, které pomaličku rozleptávají zubní sklovinu a při jejich delším působením vznikají zubní kazy.


V druhém ohledu plak poškozuje upevnění zubu v kosti- napadají parodont. Pomocí fluoridů sice kazivost zubů snížíme, ale když zubní plak na zubech zůstává proto, že je nedostatečně odstraněn, způsobuje zánět dásní a tím i následnou parodontózu, neboli uvolňování zubů a jejich vypadávání. Zubni plak je bezbojna lepljiva masa (biofilm) koja se stvara u usnoj duplji na zubima, desnima, zubnim protezama, mostovima i drugim protetskim nadoknadama. Uzročnik je velikog broja oboljenja zubnog aparata i okolnih struktura. Pokud není včas odstraněn, mikroorganismy v něm přítomné způsobují rozklad sacharidů na kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy narušují sklovinu.


Je původcem nejčastějších onemocnění dutiny ústní. Jsou to především zubní kaz a plakem podmíněné gingivitidy (zánět dásní) a. Cukry v potravinách a nápojích se mohou ve spojení s bakteriemi zubního plaku změnit na kyseliny. Zubni plak je žilavi film bakterija koji se razvija na zubima i desnima, pogotovo na njihovom spoju.


Može prouzročiti parodontozu, jer bakterije u plaku izlučuju sokove koje iritiraju zubno meso i njegovu potpornu strukturu. Plak je čirý nebo bílý film, který se objevuje na povrchu zubů a dásní. Obsahuje jednak bakterie přirozeně se vyskytující v ústech, jednak bakterie z jídla. Když tyto bakterie ztvrdnou, vytvoří na zubech zubní kámen. Ten lze odstranit pouze v zubní ordinaci pomocí speciálních nástrojů.


Zubní plak

Ale existuje i několik.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.