středa 25. září 2019

Levné topení elektřinou

Levné topení elektřinou

Největší výhodou vytápění pomocí elektrické energie je, že do elektrické sítě je možné se napojit téměř kdekoli a není problém ji rozvést do jednotlivých pokojů. Topení elektřinou je velmi jednoduché i na obsluhu. Na druhou stranu se ale jedná o vůbec nejdražší způsob vytápění. Pořídit si přímotop je levné.


Levné topení elektřinou

Přímotopy jsou snadné na údržbu a opravy. Vybrat si můžete z mnoha typů podle toho, co chcete vytápět – např. Ceny elektřiny i plynu se v posledním roce po dlouhé době zvýšily a vypadá to, že éra levných energií končí. Na to má vliv celá řada faktorů.


Podmínkou pro přidělení sazby D25d je instalace elektrického akumulačního spotřebiče pro ohřev vody (bojleru). Sazba D26d má podobné podmínky, ale je určena pro domácnosti s vyšší spotřebou energie. Další podmínkou pro její přidělení je využívání akumulačního topení. Zde naleznete důležitá fakta a informace o vytápění elektřinou. Vysvětlíme zažité mýty a polopravdy a jako odborníci na elektrické vytápění Vám odborně poradíme.


Co přesně je to elektrické přímotopné topení čili přímotopy? Kromě ceny za kWh platíme u elektřiny ještě stálý měsíční plat , jehož výše je odvozena od velikosti instalovaného jističe, čím větší jistič, tím vyšší cena. Infratopení uspoří až nákladů na topení. CZ, kde naleznete širokou nabídku zboží z oblasti voda - topení - plyn - sanita - kanalizace. I tak je ale toto vytápění daleko levnější než topení elektřinou ,“ popisuje Daniel Kylnar.


Nízkoenergetické domy Zatímco u některých budov může být topení elektřinou ožehavým tématem, v případě novostaveb rodinných domů v nízkoenergetickém standardu se odborníci v oboru stavebnictví přiklánějí právě k tomuto typu vytápění. Mezi dražší patří také topení plynem, protože cena plynu za mkaždý rok vzroste až o několik procent. Zaměřili jsme se proto na srovnání topení plynem, elektřinou , tepelnými čerpadly i tuhými palivy a sepsali jejich výhody a nevýhody. Topení plynem je pohodlné a levné Staré neúsporné kotle byly v průběhu let nahrazeny moderními kondenzačními kotli , díky kterým je topení plynem i při vzrůstajících cenách energií levné.


Levné topení elektřinou

Samozřejmě, ne každému se finančně vyplatí „krmit“ topení elektřinou. Ve starých domech, členitých budovách či nekvalitně postavených novostavbách vyjde elektrika podstatně dráž. Obyvatel takového domu totiž potřebuje topit na kvantitu.


Komfort a bezstarostnost vytápění domu elektřinou by ale stejně nedokázal. V některých oblastech, kde nejsou zavedené rozvody plynu, se jedná o jediný možný zdroj vytápění, počítáme-li v úvahu fakt, že se majitelům nechce pravidelně chodit zatápět uhlím či dřevěnými polínky. Dnes jsou běžně stavěné domy mající spotřebu energie na vytápění ve výši až tisíc kWh za rok. Což představuje náklady kolem tisíc korun. Jde o cenu topení za celý rok!


Levné topení elektřinou

Pak už skutečně, v porovnání s ostatními možnostmi, nemá vzpomínaná elegance zacházení s elektřinou ve prospěch tepla žádnou konkurenci. Vytápění elektřinou : Vyplatí se topení elektřinou ? Vsaďte na zemní plyn. Levné a čisté topení ? Potrpíte si na komfort a zároveň chcete topit poměrně levně? Pak do užšího výběru určitě zařaďte plynový kotel nebo WAW. Ve srovnání s elektřinou je stejný objem plynu výrazně levnější.


Výtapění elektřinou je doslova ožehavé téma. Přinášíme proto rozhovor o vytápění rodinného domu pomocí elektrické energie se zastáncem tohoto řešení, panem Stanislavem Ripplem. Pracuje již několik let jako projektant pozemních staveb pro stavební firmu DK1.


Akumulační topení je podle něj efektivnější, ale nedoporučuje se používat například v případě vysokých stropů nebo při špatné tepelné izolaci objektu. Podle Petra Holubce ze společnosti PRE je akumulační vytápění vhodné všude tam, kde není například plyn a chceme si zajistit relativně snadné a čisté vytápění. Elektřinou také zatopíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.